Rojin Kabaiş dosyasında iki ayrı erkeğe ait DNA tespit edildi!
11.10.2025
28 Kişi Okumuş
0 Yorum
Van’da 15 Ekim 2024’te Mollakasım Mahallesi sahilinde cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş dosyasına ilişkin Adli Tıp Kurumu (ATK) Biyolojik İhtisas Dairesi Merkezi’nin hazırladığı raporda, Rojin’in bedeninde iki ayrı erkeğe ait DNA örneğinin tespit edildiği bildirildi.
Rojin Kabaiş dosyasında iki ayrı erkeğe ait DNA tespit edildi!
Rojin’in 27 Eylül 2024’te yurttan ayrıldıktan sonra bir daha geri dönmediği, 19 gün sonra 15 Ekim’de sahilde cansız halde bulunduğu kaydediliyor. Soruşturma sürerken ATK Biyolojik İhtisas Dairesi’nin raporu 10 Ekim’de dosyaya girdi; raporun avukatlara ulaşmasının ardından Diyarbakır ve Van barolarının katılımıyla ortak bir basın toplantısı yapıldı ve rapor kamuoyuyla paylaşıldı.
Raporun içeriği ve avukatların açıklamaları
Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Avukat Zeynep Demir, raporda Rojin’in sternal (göğüs) bölgesinde bir erkeğe, intravajinal (vajina içi) bölgede ise başka bir erkeğe ait DNA tespit edildiğinin belirtildiğini aktardı. Demir, dosya sürecinde oluşturulan “intihar” algısına ilişkin eleştirilerini tekrarlayarak, ATK’nın veriyi gizlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Dosyanın avukatlarından Nahit Eren ise raporların eksik ve hatalı hazırlandığını, İstanbul Biyoloji İhtisas Kurulu’nun daha önce sunduğu raporlarda DNA örneklerinin hangi bölgelerden alındığına dair net tespit bulunmadığını ifade etti. Eren, İstanbul Adli Tıp Kurumu’na yapılan yazışmalara yanıt alınamadığını, bu nedenle kurum hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve kamuoyu baskısının ardından dosyaya ilgili bilginin geldiğini belirtti. Avukatlar, ATK’nın incelemede ve bilgi paylaşımında ihmal yaptığı iddiasıyla işlem yapılmasını talep ediyor.
Baroların ve ailenin tepkisi
Diyarbakır ve Van baroları raporun açıklanmasının ardından ATK hakkında suç duyurusunda bulundu. Van Barosu temsilcileri, dosyanın “kadına yönelik şüpheli ölümlerin aydınlatılması” açısından önemine dikkat çekerek, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını duyurdu.
Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş de basın toplantısında duygularını aktararak, “Bir yıldır acı çekiyoruz. Cinayeti işleyen kimlerse bulunmasını istiyoruz” dedi.
Soruşturmanın seyri
Savcılık ve ilgili birimler tarafından yürütülen soruşturmada, ATK raporunun bulguları dosyada yeni bir değerlendirme gündeme getirirken, yetkililer incelemelerin sürdüğünü ve delillerin titizlikle değerlendirildiğini açıklamıştı. Avukatlar, raporda ortaya çıkan biyolojik bulgular ve inceleme eksiklikleri nedeniyle soruşturmanın yeniden, cinsel saldırı ihtimali de göz önünde bulundurularak ele alınması gerektiğini vurguluyor.
Dosyayla ilgili resmi makamların yapacağı ek adımlar ve soruşturmanın ilerleyişi kamuoyuna yansımaya devam edecek.
YORUMLAR